HTML

Leírás

Még egy blog az információs grafikákról. Azért mert nagyon szeretjük őket nézni és készíteni egyaránt. Jó sok időt töltöttem velük eddig, itt kicsit rendszerezem az elmúlt évek élményeit. Kapcsolat: bence.mikola@gmail.com

Csatlakozz!

Címkék

alberto cairo (1) Alberto Cairo (1) Andrew Kovalev (1) Antonio Farach (1) artisjus (1) Bárány Krisztián (1) Batman (1) Beatles (1) bor (2) Brazília (1) buborék diagram (1) Címkék (1) Costa Concordia (1) Dancsák András (7) David McCandless (1) diagram (2) divat (1) dob (1) Donald (1) El Mundo (2) esettanulmány (6) facebook (1) fantasy (1) fender (1) Ferenc Ferdinánd (1) FourFourTwo (1) fuck (1) futball (2) Gagarin (1) galéria (39) Galla Miklós (1) hiba (1) hibás (2) himnusz (1) hirdetés (1) hofi (1) hogy készült (1) idő (1) inbfografika (1) infografika (72) infographicsmag (1) ing (1) InGraphics (2) interaktív (3) iron man (1) James Bond (1) Jan Schwochow (1) jég (1) JFK (1) karácsony (1) katona (2) Képeslap (3) Képes Sport (1) kiscelli múzeum (1) klasszikus (1) könyvajánló (1) kördiagram (1) lapszemle (1) Led Zeppelin (1) magyar (2) Magyar Nemzet (3) Máté István (4) média (1) merénylet (1) Mike Portnoy (1) Mikola Bence (14) Minard (1) Moszkva (1) mozi (2) műhelytitok (2) National Geographic (1) nb1 (1) Nemzeti Dal (1) nemzeti sport (1) New York Times (1) Nike (1) nyakkendő (1) nyomdagép (1) olimpia (1) orosz (1) Oscar (1) oszlopdiagram (1) pálinka (1) pápa (2) reklám (3) retro (1) Robin Williams (1) Rolling Stones (1) saját (2) sajtó (1) Sasha Brichkin (1) sci-fi (1) sör (3) sportgéza (1) stratocaster (1) Superman (1) Szarajevói merénylet (2) Szentpétervár (2) telesport (1) Terence Hill (1) történet (1) Toseland (1) tutorial (1) űrhajó (1) űrutazás (1) vasember (1) Vettel (1) vicces (1) világbajnokság (1) visualloop (2) wired (1) zene (1) Címkefelhő

Szerzők

2013.08.23. 13:22 mbence

Miért kell fizetni a gépzenéért a kocsmáknak?

Kritizáljunk együtt infografikát!

Levelet kaptam life! Az Artisjus nagyon dicsérhető módon egy infografika sorozattal szeretné érthetőbbé tenni, mi is az Ő szerepe a jogdíjak kezelésében. A prototípust elküldték a blognak, hogy értő közönsége nyilvánítson kulturált véleményt. Hangsúlyozottan nem az Artisjusról, hanem az infografikáról! Én a grafika alatt el is kezdem, lehet folytatni. 

Artisjus - A gépzenei jogdíjak sorsa - infografika - a4csík.jpg

Az Artisjus elképzeléseit Kocsis Levente öntötte formába. Érdemes megnézni az oldalát, szuper illusztrációkat készít! Az infografika viszont nem lett szuper. A dizájn rendben van, szeretem a tiszta, jól tagolt formákat. A tartalmat viszont egyszerűen nem értem. A műfaj lényege, hogy könnyen átláthatóvá, értelmezhetővé tegye azt, ami nem az. Ezt az ábrát nézegetem egy ideje, de nem tudnám teljes biztonsággal visszamondani a gépzenei jogdíjak sorsát.

Nézzük közelebbről:
1. Mi a gépzene -világos
2. Hol szól gépzene - világos
3. Kinek jár jogdíj? - itt kezdődnek a bajok
Jogdíjat csak az Artisjus szed, a jogosultakhoz viszont három szervezeten keresztül jut el a jussuk. Akkor a Mahasz az Artisjus része? Vagy továbbutalják a neki járó részt? Milyen alapon, milyen arányban?

Az Artisjus 100, EJI, Mahasz 14,5. 14,5 micsoda? Millió forint? Százalék? Akkor összesen befolyik 129 százalék? Nehezen értelmezhető.
Az Artisjus 100 valamilye kapott egy kördiagramot - nekem ez sincs a helyén. Látom, hogy a szerző hangfelvétel kiadás esetén 41 százalékát kapja a jogdíjnak. Hogy illeszkedik ez a gépzene után befolyó bevételek folyamatába? Vagy leadják a dalom a rádióban, akkor kapok 25 százalékot. Minek a 25 százalékát?

Érzem, hogy zavaros a hibalistám, de egyszerűen ez a zavar van a fejemben, válaszok helyett kérdések. A forma jó, a szerkezet hibás. Nagyon szívesen látnám a teljes sorozatot, de sokkal jobban szerkesztve!

Végül hiányolom a forrást és készítőt, de mivel ez nem egy végleges verzió, ez nem nagy hiba.

Van valaki, akinek összeáll a kép?

1 komment

Címkék: galéria artisjus infografika


A bejegyzés trackback címe:

https://infograf.blog.hu/api/trackback/id/tr445472534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fabinyi András 2013.09.03. 14:39:42

Ez tipikus példája az Artisjus szokásos csúsztatásainak. Ugyanis: Amennyiben valamely vendéglátóhely egy technikai eszközön zenét szolgáltat, fizetnie kell! KIVÉVE, ha a szolgáltatott zenei tartalom az Artisjus zeneállományából kiléptetésre került, mert az érintett zene szerzője, tulajdonosa tiltakozott a kollektív jogkezelés ellen, valamint a zeneszolgáltatás minden kétséget kizáróan olyan eszközön valósul meg, amelyik alkalmatlan más egyéb, az Artisjus kezelésébe tartozó zenék lejátszására. Ugyanis, ha ez a helyzet fenn áll, az Artisjusnak nincs joga képviselni az elhangzott zeneállományt és azután szerzői jogdíjat nem szedhet! A Szerzői Jogi Törvény a 87§ (3) bekezdésében határozottan nyilatkozik is ebben a kérdésben. Vagyis, az állítás bizony hamis és kizárólag arra a célra szolgál, hogy a zenefelhasználókat félrevezesse, még ha időszakosan is!
süti beállítások módosítása