HTML

Leírás

Még egy blog az információs grafikákról. Azért mert nagyon szeretjük őket nézni és készíteni egyaránt. Jó sok időt töltöttem velük eddig, itt kicsit rendszerezem az elmúlt évek élményeit. Kapcsolat: bence.mikola@gmail.com

Csatlakozz!

Címkék

alberto cairo (1) Alberto Cairo (1) Andrew Kovalev (1) Antonio Farach (1) artisjus (1) Bárány Krisztián (1) Batman (1) Beatles (1) bor (2) Brazília (1) buborék diagram (1) Címkék (1) Costa Concordia (1) Dancsák András (7) David McCandless (1) diagram (2) divat (1) dob (1) Donald (1) El Mundo (2) esettanulmány (6) facebook (1) fantasy (1) fender (1) Ferenc Ferdinánd (1) FourFourTwo (1) fuck (1) futball (2) Gagarin (1) galéria (39) Galla Miklós (1) hiba (1) hibás (2) himnusz (1) hirdetés (1) hofi (1) hogy készült (1) idő (1) inbfografika (1) infografika (72) infographicsmag (1) ing (1) InGraphics (2) interaktív (3) iron man (1) James Bond (1) Jan Schwochow (1) jég (1) JFK (1) karácsony (1) katona (2) Képeslap (3) Képes Sport (1) kiscelli múzeum (1) klasszikus (1) könyvajánló (1) kördiagram (1) lapszemle (1) Led Zeppelin (1) magyar (2) Magyar Nemzet (3) Máté István (4) média (1) merénylet (1) Mike Portnoy (1) Mikola Bence (14) Minard (1) Moszkva (1) mozi (2) műhelytitok (2) National Geographic (1) nb1 (1) Nemzeti Dal (1) nemzeti sport (1) New York Times (1) Nike (1) nyakkendő (1) nyomdagép (1) olimpia (1) orosz (1) Oscar (1) oszlopdiagram (1) pálinka (1) pápa (2) reklám (3) retro (1) Robin Williams (1) Rolling Stones (1) saját (2) sajtó (1) Sasha Brichkin (1) sci-fi (1) sör (3) sportgéza (1) stratocaster (1) Superman (1) Szarajevói merénylet (2) Szentpétervár (2) telesport (1) Terence Hill (1) történet (1) Toseland (1) tutorial (1) űrhajó (1) űrutazás (1) vasember (1) Vettel (1) vicces (1) világbajnokság (1) visualloop (2) wired (1) zene (1) Címkefelhő

Szerzők

2013.10.04. 13:32 mbence

Problémák a buborékdiagrammal

Rendszeresen belefutok hibás buborékdiagramokba. Ilyenkor rendre elhatározom, hogy kiposztolom a gondjaim, aztán persze jól elfelejtem és nem lesz semmi. Most friss az élmény, nem halogatom tovább.

A Sportgézán olvasom a nemzeti futball bajnokságok nézőszámairól szóló anyagot, ami gyakorlatilag egy nagy infografika. Megjegyzem ennek igencsak örülök, csak így tovább, hajrá. Ha nem kattintottál a linkre, akkor tedd meg most, nézzük meg először a grafikát, aztán szakmázzunk egy kicsit.
A grafika középső részén egy buborékdiagramnak látszó megoldás szerepel. Öt nemzet bajnokságainak átlag nézőszámaival. Nézem a számokat és nézem a formát. Első látásra nem stimmelnek az arányok. A buborékdiagramoknál a korongok területe jelképezi az ábrázolni kívánt értéket. Általában Illustratort használok, ennek a diagramszerkesztője automatikusan így jeleníti meg az adatsort. Készítettem sebtiben egy diagramot a grafikában lévő adatokkal és megpróbáltam visszafejteni az indexes grafikából, hogy milyenek lehettek az eredeti körök. 

kordiagramok.jpgA fenti ábra sokkal látványosabb, vizuálisan nagyobbak a különbségek, így Magyarország eltörpül az osztrák futballszerető közösség mellett. Az alsó megoldás viszont jobban tükrözi a tényleges arányokat. Mondhatnánk erősebben is: az első nem mond igazat a második igen.

Általában ott szokott félresiklani az ilyen jellegű megjelenítés, hogy a buborékok nagyságát nem a terület, hanem átmérő alapján határozzák meg. Itt ráadásul még ellipszissé torzítva jelennek meg a buborékok, ami újabb kérdéseket vethet fel ezzel a diagram formával kapcsolatban, de bárhogy is használjuk a kiindulási pont mindenképpen a terület nagysága legyen!

Megnéztem, hogy így megrajzolva, hogyan mutatna az ábra:

hibas_graf.jpg

Így is elég beszédes és jól használható. 

2 komment

Címkék: hiba galéria nb1 sportgéza infografika buborék diagram


A bejegyzés trackback címe:

https://infograf.blog.hu/api/trackback/id/tr435551342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LionOfZion 2013.10.13. 11:32:02

Szia!

A héten én is láttam a grafikát a sportgézán, és sajnos nem is lepődtem meg. Az index imád torzítani... köszi a cikket hogy kijavítottad, és elmagyarázod h mi az átverés

mbence 2013.10.13. 16:13:15

@LionOfZion: Köszi! Egyébként sokszor nem a szerkesztők manipulatív szándéka torzítja el az adatokat, hanem egyszerű felületesség vagy figyelmetlenség.
süti beállítások módosítása