HTML

Leírás

Még egy blog az információs grafikákról. Azért mert nagyon szeretjük őket nézni és készíteni egyaránt. Jó sok időt töltöttem velük eddig, itt kicsit rendszerezem az elmúlt évek élményeit. Kapcsolat: bence.mikola@gmail.com

Csatlakozz!

Címkék

alberto cairo (1) Alberto Cairo (1) Andrew Kovalev (1) Antonio Farach (1) artisjus (1) Bárány Krisztián (1) Batman (1) Beatles (1) bor (2) Brazília (1) buborék diagram (1) Címkék (1) Costa Concordia (1) Dancsák András (7) David McCandless (1) diagram (2) divat (1) dob (1) Donald (1) El Mundo (2) esettanulmány (6) facebook (1) fantasy (1) fender (1) Ferenc Ferdinánd (1) FourFourTwo (1) fuck (1) futball (2) Gagarin (1) galéria (39) Galla Miklós (1) hiba (1) hibás (2) himnusz (1) hirdetés (1) hofi (1) hogy készült (1) idő (1) inbfografika (1) infografika (72) infographicsmag (1) ing (1) InGraphics (2) interaktív (3) iron man (1) James Bond (1) Jan Schwochow (1) jég (1) JFK (1) karácsony (1) katona (2) Képeslap (3) Képes Sport (1) kiscelli múzeum (1) klasszikus (1) könyvajánló (1) kördiagram (1) lapszemle (1) Led Zeppelin (1) magyar (2) Magyar Nemzet (3) Máté István (4) média (1) merénylet (1) Mike Portnoy (1) Mikola Bence (14) Minard (1) Moszkva (1) mozi (2) műhelytitok (2) National Geographic (1) nb1 (1) Nemzeti Dal (1) nemzeti sport (1) New York Times (1) Nike (1) nyakkendő (1) nyomdagép (1) olimpia (1) orosz (1) Oscar (1) oszlopdiagram (1) pálinka (1) pápa (2) reklám (3) retro (1) Robin Williams (1) Rolling Stones (1) saját (2) sajtó (1) Sasha Brichkin (1) sci-fi (1) sör (3) sportgéza (1) stratocaster (1) Superman (1) Szarajevói merénylet (2) Szentpétervár (2) telesport (1) Terence Hill (1) történet (1) Toseland (1) tutorial (1) űrhajó (1) űrutazás (1) vasember (1) Vettel (1) vicces (1) világbajnokság (1) visualloop (2) wired (1) zene (1) Címkefelhő

Szerzők

2013.08.09. 13:20 mbence

Hogyan készül egy fotó alapú infografika?

Műhelytitkok sorozat

Szentpéterváron és Moszkvában ingyen adják az infografikát. Ráadásul nem is akármilyet! Infografika címen kéthavonta jelenik meg egy ingyenes kiadvány a két orosz nagyvárosban. Változatos témájú, érdekes adatsorokat dolgoznak fel magas színvonalon. Nagyon inspiráló a kézműves (hand made) infografika rovatuk, ebben a számítógép mellőzésével, elsősorban papírkivágással készített ábrákat közölnek. Ezek annyira jók, hogy külön posztot érdemelnek, de nem most.

Most koncentráljunk Andrew Kovalev a VisualLoop-on megjelent írására.
Andrew orosz fényképész (most épp Párizsban él), akit az Infografika művészeti vezetője Artem Koleganov kért fel egy infografika elkészítésére. Nagyon nem szeretem a fényképeket az infografikákban. Az esetek túlnyomó részében rosszul használják őket és csupán annyi szerepük van, hogy "látványosabbá" tegyék a grafikát. A most következő példa a kevés kivételek közé sorolandó.

A feladat a személygépkocsik féktávolságának összehasonlítása volt száraz és nedves úton. Rutinból kis autók és oszlopszerű fékutak kerültek volna papírra, de Szentpéterváron más megoldást kerestek. A művészeti vezető szándéka egy kevésbé műszaki, líraibb grafika elkészítése volt. Ahogy elnézzük a végeredményt, sikerült neki.

09-final-image.jpgA kész grafika

Nézzük, hogyan készült a fenti ábra!

Először is a Koleganov készített egy vázlatot az ötletéről. A koncepció szerint a vezető szemszögéből látjuk az utat és a szegény gyalogosokat, akik száraz és vizes úton várják, hogy elüssük őket. A megvalósításhoz kellett egy hosszú, egyenes útszakasz és egy modell, aki az út egyik oldalán élvezi a nyarat a másikon pedig esernyővel a kezében utal a nedves útviszonyokra.

03-draft.jpgA művészeti vezető vázlata

A vázlatot átküldte a fotósnak Párizsba. Kovalev először letesztelte, hogy működik-e a valóságban az, ami a vázlaton szerepel. Kiment egy közeli parkba egy jó alakú, pixeles arcú lánnyal és készített róla egy sorozatot. A parkban lőtt képekből durván összevágta a koncepció szerinti látványt és megállapította, hogy jó lesz.

04-test.jpgPróbafelvételek egy közparkban

Ezután kezdett helyszínt keresni Párizs közelében. Ez problémásabb volt, mint gondolnánk. Úgy tűnik Párizsban is gyakorlat, ami Pesten - ha adódik valahol egy üres útszél, oda biztos rögtön leparkol egy autó. Kovalev kreatív módon először felmérte Google map-en a számításba vehető utakat, majd street view-val alaposabban szemügyre vette őket. Pár óra elteltével meglett a szép, egyenes, parkoló autóktól mentes helyszín.

05-on-location.jpgA nyerő útszakasz a Street View és Kovalev kameráján keresztül

A helyszín csodás. Azt már előre eldöntötték, hogy a modellt stúdióban fotózzák majd, így csak az útról kellett képeket készíteni. Plusz pár képet lőttek Kovalev asszisztenséről, hogy ezek segítsék majd a műtermi világítás beállítását.

06-distance-marks.jpgA helyes arányok beállítása

A parkban készített képen már pontosan kimért távolságok szerint álldogált a lány. Ez segített meghatározni a végleges képen a helyes távolságokat és perspektívát.  

08-distance-correction2.jpg

Még egy kis bökkenő. A bal oldali képen épp kilenc méter távolságra áll a modell a fényképezőgéptől. Kilenc méter nem kevés, mégis kevésnek tűnik. Az az érzésünk, mintha 2-3 méterre lennénk. Kovalev belenyúlt a képbe és korrigálta a távolságokat úgy, hogy a látvány és a tartalom jobban összhangba kerüljön.

Ezután felkerült a szöveg, grafikai elemek és mehetett a nyomdába!

A teljes cikket itt találjátok.
Végül hab a tortán ez a kis videó a munkafázisokról:

És ha már esettanulmányozunk – lehet, hogy még nem olvastad Dancsák András cikkét az izometrikus grafikák rejtelmeiről?! Tessék pótolni!

Szólj hozzá!

Címkék: esettanulmány infografika Szentpétervár Moszkva Andrew Kovalev


A bejegyzés trackback címe:

https://infograf.blog.hu/api/trackback/id/tr885453586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása