HTML

Leírás

Még egy blog az információs grafikákról. Azért mert nagyon szeretjük őket nézni és készíteni egyaránt. Jó sok időt töltöttem velük eddig, itt kicsit rendszerezem az elmúlt évek élményeit. Kapcsolat: bence.mikola@gmail.com

Csatlakozz!

Címkék

alberto cairo (1) Alberto Cairo (1) Andrew Kovalev (1) Antonio Farach (1) artisjus (1) Bárány Krisztián (1) Batman (1) Beatles (1) bor (2) Brazília (1) buborék diagram (1) Címkék (1) Costa Concordia (1) Dancsák András (7) David McCandless (1) diagram (2) divat (1) dob (1) Donald (1) El Mundo (2) esettanulmány (6) facebook (1) fantasy (1) fender (1) Ferenc Ferdinánd (1) FourFourTwo (1) fuck (1) futball (2) Gagarin (1) galéria (39) Galla Miklós (1) hiba (1) hibás (2) himnusz (1) hirdetés (1) hofi (1) hogy készült (1) idő (1) inbfografika (1) infografika (72) infographicsmag (1) ing (1) InGraphics (2) interaktív (3) iron man (1) James Bond (1) Jan Schwochow (1) jég (1) JFK (1) karácsony (1) katona (2) Képeslap (3) Képes Sport (1) kiscelli múzeum (1) klasszikus (1) könyvajánló (1) kördiagram (1) lapszemle (1) Led Zeppelin (1) magyar (2) Magyar Nemzet (3) Máté István (4) média (1) merénylet (1) Mike Portnoy (1) Mikola Bence (14) Minard (1) Moszkva (1) mozi (2) műhelytitok (2) National Geographic (1) nb1 (1) Nemzeti Dal (1) nemzeti sport (1) New York Times (1) Nike (1) nyakkendő (1) nyomdagép (1) olimpia (1) orosz (1) Oscar (1) oszlopdiagram (1) pálinka (1) pápa (2) reklám (3) retro (1) Robin Williams (1) Rolling Stones (1) saját (2) sajtó (1) Sasha Brichkin (1) sci-fi (1) sör (3) sportgéza (1) stratocaster (1) Superman (1) Szarajevói merénylet (2) Szentpétervár (2) telesport (1) Terence Hill (1) történet (1) Toseland (1) tutorial (1) űrhajó (1) űrutazás (1) vasember (1) Vettel (1) vicces (1) világbajnokság (1) visualloop (2) wired (1) zene (1) Címkefelhő

Szerzők

2014.02.11. 12:52 mbence

A téli olimpia helyszínei

Jók a nagy sportversenyek, olimpia, vb, eb. A személyes érdeklődésemen túl, (infografika) szakmailag jók. Ezerféle módon meg lehet zenésíteni őket. Kiszámíthatók, előre lehet készülni rájuk. Az esemény előtt jellemzően a helyszínekkel szoktunk foglalkozni. Ilyenkor még nincs friss, a versennyel kapcsolatos adat, de már fokozódik az érdeklődés. A labdarúgó-eb kapcsán nyolc héten keresztül mutattuk be a lengyel és ukrán stadionokat, most az olimpia előtt megjelentek a szocsi helyszíneit ismertető grafikák. Úgy tűnt, hogy nem lesz felület, ahová készíthetünk egy nagyobb anyagot az orosz beruházásokról, majd végül online-ra mégis jött ilyen kérés. Ennek kapcsán szedtem össze, miket készítettek a kollégák. Volt pár tanulságos ábra, érdemes átfutni őket.   

olympic_venue.jpg

Az olimpia hivatalos segédanyagában található térkép nagyjából rendben van. Visszafogott, pontos. A hivatalos helyszín piktogramok viszont nagyon csúnyák lettek és a térképet is zavarossá teszik.

venues-of-the-sochi-2014-winter-olympics_52cbd39c8ea2a_w1500.jpgA cseh Newslab grafikája sokkal látványosabb, az épületek szépek, a viszonyok tiszták, áttekinthetők. A nehezen megjeleníthető hegyvidéki körzettel nem foglalkozik, de nincs emiatt hiányérzetünk. A gond vele a pontatlanság. Néhány épület neve, adatai felcserélődtek, a jobb felsőben lévő áttekintő kistérkép is rossz (nem jó helyre került a repülőtér). Kár a bosszantó hibákért, mert egyébként nagyon szépen egyben van az anyag.

winter.games.jpgKedvencem a CNN grafikája. Itt látszik igazán, milyen nehezen ábrázolható a hegyvidéki rész. Nekik sem sikerült. A grafika felső fele gyakorlatilag értelmezhetetlen. Amellett, hogy nem látunk rajta semmit, köszönő viszonyban sincs az alsó résszel. Úgy rossz, ahogy van.

venues_GN.jpg

Hasonló nehézségekkel küzd a Graphic News grafikája, de itt legalább a kivehető a domborzat és feltették rá az utakat, ami segíti az eligazodást és összefésüli a tengerparti körzet képével. Nem szeretem a Graphic News domborzatos rajzait, de ha muszáj megjeleníteni a magashegyi helyszíneket, akkor inkább így.

Sochi_Olympic2.jpgVégére hagytam a Nemzeti Sport grafikáját. Azt hiszem ez magáért beszél. Minden eddiginél szemléletesebb a hegyvidéki rész és szebb a tengerparti terület. A grafika Dancsák András munkája. Sajnos csak németül találtam meg a neten, de ne tévesszen meg senkit, made in Hungary.

szocsi_helyszinek_2014.jpgUpdate: Majdnem lemaradt a saját grafikánk. Próbáltuk hasznosítani a fenti ábrák előnyös részeit és elhagyni a zavaró részeket. A 3D nem jöhetett szóba, mert pár óra volt a feladatra.  

Update 2: András elküldte magyarul is a Nemzeti Sportos grafikát és az is kiderült, hogy a hegységet Z-Brushban készítette el, Google Maps-es referencia képek segítségével. 

Szocsi_olimpiai_helyszínek_A3.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia infografika Dancsák András Mikola Bence


A bejegyzés trackback címe:

https://infograf.blog.hu/api/trackback/id/tr205809176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása