HTML

Leírás

Még egy blog az információs grafikákról. Azért mert nagyon szeretjük őket nézni és készíteni egyaránt. Jó sok időt töltöttem velük eddig, itt kicsit rendszerezem az elmúlt évek élményeit. Kapcsolat: bence.mikola@gmail.com

Csatlakozz!

Címkék

alberto cairo (1) Alberto Cairo (1) Andrew Kovalev (1) Antonio Farach (1) artisjus (1) Bárány Krisztián (1) Batman (1) Beatles (1) bor (2) Brazília (1) buborék diagram (1) Címkék (1) Costa Concordia (1) Dancsák András (7) David McCandless (1) diagram (2) divat (1) dob (1) Donald (1) El Mundo (2) esettanulmány (6) facebook (1) fantasy (1) fender (1) Ferenc Ferdinánd (1) FourFourTwo (1) fuck (1) futball (2) Gagarin (1) galéria (39) Galla Miklós (1) hiba (1) hibás (2) himnusz (1) hirdetés (1) hofi (1) hogy készült (1) idő (1) inbfografika (1) infografika (72) infographicsmag (1) ing (1) InGraphics (2) interaktív (3) iron man (1) James Bond (1) Jan Schwochow (1) jég (1) JFK (1) karácsony (1) katona (2) Képeslap (3) Képes Sport (1) kiscelli múzeum (1) klasszikus (1) könyvajánló (1) kördiagram (1) lapszemle (1) Led Zeppelin (1) magyar (2) Magyar Nemzet (3) Máté István (4) média (1) merénylet (1) Mike Portnoy (1) Mikola Bence (14) Minard (1) Moszkva (1) mozi (2) műhelytitok (2) National Geographic (1) nb1 (1) Nemzeti Dal (1) nemzeti sport (1) New York Times (1) Nike (1) nyakkendő (1) nyomdagép (1) olimpia (1) orosz (1) Oscar (1) oszlopdiagram (1) pálinka (1) pápa (2) reklám (3) retro (1) Robin Williams (1) Rolling Stones (1) saját (2) sajtó (1) Sasha Brichkin (1) sci-fi (1) sör (3) sportgéza (1) stratocaster (1) Superman (1) Szarajevói merénylet (2) Szentpétervár (2) telesport (1) Terence Hill (1) történet (1) Toseland (1) tutorial (1) űrhajó (1) űrutazás (1) vasember (1) Vettel (1) vicces (1) világbajnokság (1) visualloop (2) wired (1) zene (1) Címkefelhő

Szerzők

2013.04.04. 10:00 mbence

Bin Ladent a grafikus is nehezen találja meg

Esettanulmány az Al-Kaida vezetőjének haláláról

Jan Schwochow írta egy cikkében a 9/11-es támadás után, hogy soha ne higgy az infografikáknak! Aztán hozzátette, hogy az esemény utáni napon. Az újságban megjelenő infografikát nem kezelhetjük máshogy, mint a mellette álló cikkeket. Mégis sokszor mérünk kettős mércével. Külön posztot érdemel, hogy az írott szó hitelességére mennyivel érzékenyebbek vagyunk, mint a vizuálisan megjelenített információra. Jan Schwochow erre hívta fel a figyelmet 2001-ben, lássuk be, különösebb eredmény nélkül. A breaking news jellegű események (tud erre valaki használható magyar kifejezést?) sajátossága, hogy kiszámíthatatlanok. Az esemény bekövetkeztekor annyira nagy a média információ éhsége, mint amekkora az információ hiány. Ehhez jön még a lapzárta nyomasztó kényszere, így könnyebben átcsúsznak ellenőrizetlen információk a szerkesztői szűrőkön.

2011. május 2. hétfő. Amerikai erők Pakisztánban megölik Oszama Bin Ladent. Világszenzáció, mindenki rákattan a történetre, megy a hírverseny. Az akció részleteiről semmit nem lehet tudni. Első körben kiderül, hogy Abbotábád városában csaptak le rá, ahol egy erődítményszerű házban élt. Ekkor megjelennek az első térképek a neten. Mi is elkészítjük a nolra a kis áttekintő térképet.


binladen_attekintok.jpgA Graphic News, egy feledésbe merült versenyző és a nol.hu térképe rögtön az esemény után

A Reuters király, kiderül, hogy Abbotábádban egy katonai akadémia egy kilométeres körzetében található az Al-kaida vezetőjének háza. Megtudjuk, hogy az épületet magas betonkerítés veszi körül és nagy udvara van.

binladen_haza.JPG

Jó lenne, ha azonosíthatnánk, melyik épületről van szó. Irány a Google maps. Megvan az akadémia, most már csak egy képzeletbeli kilométeres körön belül kell keresgélni egy nagy házat. Nem is kell keresgélni, hiszen már valaki be is jelölte nekünk. Közel az akadémia, bazi beton kerítés, tágas udvar, megvan! Készítünk egy újabb grafikát online-ra, megmutatjuk a házat a műholdképen.

binladen_fakehouse.jpg

Mielőtt az online szerkesztő kitenné a képet, kiderül, hogy árnyékra vetődtünk. Bár mindenben megfelel a kiszivárogtatott paramétereknek, nem ez a ház, amit keresünk. Közben a New York Times honlapján fotókat közölnek az épületről. Az akcióról még mindig elég keveset lehet tudni.

bin_laden_haza.jpg

Szeretnénk készíteni egy folyamatábrát a rajtaütésről, de nem jönnek az adatok. Kommandósok helikopterrel rajtaütöttek az erődítményen, megöltek X embert és a vezért. Ennyi. Hol, honnan, hova, hogyan, mivel? Ezekre nincs biztos válasz. A lapzárta közeleg, úgy döntünk, hogy nem rajzoljuk meg az eseményt (hasonló eset volt Szadám Huszein elfogása, ott nem biztos, hogy a legjobb döntést hoztuk – szintén megér egy misét). Ne rajzoljuk meg azt, amit nem tudunk, koncentráljunk arra, ami biztos. A külpolitikai rovattal elkészítünk egy összefoglaló világtérképet az Al-kaida támadásairól. Ez kerül be a lapba.

vilag_alkaida_tamadasok.jpgNem exkluzív, de nem is hazudunk vele

Késő este sikerül azonosítani az akció tényleges helyszínét. Több lapnál már nem tudnak korrigálni és nyomtatásban a téves ház jelenik meg. A valódi búvóhely kicsit távolabb van az akadémiától és egészen más irányban, mint azt hittük.

bin_laden_bbc_02.jpgA BBC "belőtte" a házat

google_map_binladenhaz.jpgTérkép a feltételezett és a valódi búvóhely elhelyezkedéséről - Forrás: Google maps

Másnap délelőtt már egész jól állunk az információkkal. Megvan a ház, jönnek a részletek és megjelennek online az első pontos infografikák. Ezek felhasználásával mi is elkezdjük készíteni a rajtaütésről szóló anyagunkat. Forrásként használjuk a Google mapjét és a házról készült infografikákat (a modellezést Dancsák András végezte).

 bin_laden_bbc.jpg

Talán ezt is a BBC adta le, nem jegyeztem fel :(

1_b.jpg5_b.jpgÉpül az erőd

Az esemény utáni harmadik napon megjelent grafika. 

bin_laden_erodje_20100504.jpgForrás: Népszabadság

1 komment

Címkék: saját katona esettanulmány infografika


A bejegyzés trackback címe:

https://infograf.blog.hu/api/trackback/id/tr955193931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Binladen 2013.04.05. 13:47:10

Éljen a szabadságharc, mindörökké!
süti beállítások módosítása