HTML

Leírás

Még egy blog az információs grafikákról. Azért mert nagyon szeretjük őket nézni és készíteni egyaránt. Jó sok időt töltöttem velük eddig, itt kicsit rendszerezem az elmúlt évek élményeit. Kapcsolat: bence.mikola@gmail.com

Csatlakozz!

Címkék

alberto cairo (1) Alberto Cairo (1) Andrew Kovalev (1) Antonio Farach (1) artisjus (1) Bárány Krisztián (1) Batman (1) Beatles (1) bor (2) Brazília (1) buborék diagram (1) Címkék (1) Costa Concordia (1) Dancsák András (7) David McCandless (1) diagram (2) divat (1) dob (1) Donald (1) El Mundo (2) esettanulmány (6) facebook (1) fantasy (1) fender (1) Ferenc Ferdinánd (1) FourFourTwo (1) fuck (1) futball (2) Gagarin (1) galéria (39) Galla Miklós (1) hiba (1) hibás (2) himnusz (1) hirdetés (1) hofi (1) hogy készült (1) idő (1) inbfografika (1) infografika (72) infographicsmag (1) ing (1) InGraphics (2) interaktív (3) iron man (1) James Bond (1) Jan Schwochow (1) jég (1) JFK (1) karácsony (1) katona (2) Képeslap (3) Képes Sport (1) kiscelli múzeum (1) klasszikus (1) könyvajánló (1) kördiagram (1) lapszemle (1) Led Zeppelin (1) magyar (2) Magyar Nemzet (3) Máté István (4) média (1) merénylet (1) Mike Portnoy (1) Mikola Bence (14) Minard (1) Moszkva (1) mozi (2) műhelytitok (2) National Geographic (1) nb1 (1) Nemzeti Dal (1) nemzeti sport (1) New York Times (1) Nike (1) nyakkendő (1) nyomdagép (1) olimpia (1) orosz (1) Oscar (1) oszlopdiagram (1) pálinka (1) pápa (2) reklám (3) retro (1) Robin Williams (1) Rolling Stones (1) saját (2) sajtó (1) Sasha Brichkin (1) sci-fi (1) sör (3) sportgéza (1) stratocaster (1) Superman (1) Szarajevói merénylet (2) Szentpétervár (2) telesport (1) Terence Hill (1) történet (1) Toseland (1) tutorial (1) űrhajó (1) űrutazás (1) vasember (1) Vettel (1) vicces (1) világbajnokság (1) visualloop (2) wired (1) zene (1) Címkefelhő

Szerzők

2014.03.19. 10:00 mbence

A kézisajtó működése

Nagyon szeretném egyszer felrajzolni az 1848-49-es szabadságharc csapatmozgásait egy Minard féle térképre. Ehhez kellene pár hónap kutatómunka, úgyhogy egy jó darabig még álom marad ez a vállalkozás. Addig is kellett valami klassz dolgot rajzolnunk a forradalmi események kapcsán a héten még kapható Képeslapba

columbia_csik.jpgTóth Szabolcs Töhötöm szerkesztőnk ötlete volt, hogy vizsgáljuk meg a Landerer nyomda gépeit. Rövid nyomozás után kiderült, hogy három múzeumban is található a történelmi nyomdagépekből. Ráadásul ezek közül kettő működőképes, olyannyira, hogy minden március idusán leporolják a gépeket és bárki nyomtathat rajtuk egy példányt a Nemzeti Dalból.

A grafika koncepciója hamar megszületett. Egy nagy fotón bemutatjuk a szerkezet fontosabb részeit, mellette kis fázisrajzokon végigkövetjük a nyomtatás folyamatát. A vázlatom erről annyira vázlatos, hogy inkább nem osztom meg veletek. Jöjjön inkább a kész grafika:

landerer_nyomda_jpg.jpg

A készítéskor felvettük a kapcsolatot a Kiscelli múzeummal, ahol tárt karokkal fogadtak minket. Béres Attila fotós kollégával mentünk ki a helyszínre, ahol Vörös János segítette a munkánkat. János több mint teremőr. Elmondása szerint huszonegy éve dolgozik a múzeumban és olyan készségesen a fásultság legkisebb jele nélkül meséli újra és újra a kiállított tárgyak történetét, mintha csak a múlt héten kezdett volna.

Attila gyorsan elkészített pár képet magáról a sajtóról, majd megkértük Jánost, hogy nyomtasson ki egy oldalt a géppel. A folyamatot szintén végig fotóztuk. Ezek a képek segítették aztán a fázisrajzok elkészítését.  

nyomdagep_fazisok_1.jpg

Kicsit csalnunk kellett. Igazából az egész folyamatot a másik oldalról, tehát a fényképezőgépnek háttal kellett volna bemutatni és a falnak vetett háttal fotózni végig, de ott olyan szűk volt a hely, hogy nem fértünk el rendesen. Így történt, hogy a harmadik fázisnál én ragadtam meg a tekerőkart és juttattam a klisét a nyomólap alá :)

A grafikába bekerült még egy kis térkép március 15. főbb helyszíneiről, ezt Balog Éva készítette. A bevezető kis szöveget pedig mint ahogy a Gagarinos grafikánál, itt is Tóth Szabolcs Töhötöm szerkesztőnk tette hozzá az ábrához. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó kiscelli múzeum infografika Nemzeti Dal nyomdagép Mikola Bence


A bejegyzés trackback címe:

https://infograf.blog.hu/api/trackback/id/tr275864587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása